VESTE TRISTA! Doliu uriaş în România! Ne-a părăsit un mare erou. Şi-a încheiat călătoria aici

Publicat de

Este doliu uriaş în România. Un mare erou naţional ne-a părăsit în urmă cu doar câteva ore, după o lungă suferinţă. Veteranul de război, Simion Bălos, fost prizonier în Siberia, a încetat din viaţă noaptea trecută.

Tragedia momentului în România. Unul dintre ultimii veterani de război supravieţuitori s-a stins din viaţă. Cei de la Cercul Militar Alba Iulia au dat vestea groaznică. Au anunţat decesul veteranului de război Simion Bălos, fost prizonier în Siberia.

Doliu uriaş în România

România este în doliu după dispariţia veteranului de război, Simion Bălos, din Galda de Sus. Acesta a fost şi prizonier în Siberia timp de peste 3 ani. Bărbatul a decedat la câteva ore după ce miercuri împlinise 99 de ani, a anunţat, joi, pe o reţea de socializare, directorul Cercului Militar Alba Iulia, Petruţa Pop.

„Veteranul de război cu ochii albaştri, Simion Bălos, din Galda de Sus, din păcate, a trecut azi noapte la Domnul. (…). Ieri a împlinit 99 de ani.

Ne-am rugat cu toţii ca el să îşi revină şi să se poată ridica din patul suferinţei, dar se pare că eroul nostru şi-a încheiat călătoria aici, urmând călătoria spre Tatăl Ceresc, acolo unde merg eroii, oamenii buni şi curajoşi.

Veşnică recunoştinţă, brav erou!”, a scris Petruţa Pop, cea care a iniţiat, în urmă cu câţiva ani, un proiect de omagiere a veteranilor de război din judeţul Alba.

Miercuri împlinise 99 de ani

Cu câteva ore înainte, Petruţa Pop amintea că veteranul de război împlineşte miercuri venerabila vârstă de 99 de ani. „Sănătatea sa extrem de precară nu ne-a permis să îl vizităm.

Un atac vascular puternic, petrecut la finele lui ianuarie, îl sfârşeşte, încet-încet, pe eroul blând, cu faţa mereu strălucitoare şi ochii de un albastru fermecător”, scria Petruţa Pop, care preciza că bărbatul era îngrijit „cu dragoste şi devotament” de către fiica sa, Maria Cristea.

Potrivit directorului Cercului Militar Alba Iulia, Simion Bălos a fost înregimentat la Artilerie la vârsta de 18 ani, iar pe frontul de Est a luptat timp de 1 an şi 5 luni.

„Ca mulţi alţi soldaţi, Simion Bălos cade prizonier şi este dus în Siberia timp de 3 ani şi 3 luni. În această perioadă, a avut parte de o experienţă foarte grea, lucrând la o fabrică de armament, apoi la mină, iar, spre final, la tăiat arbori în pădure.

În ciuda vârstei sale tinere, Simion Bălos, prin diverse întâmplări care stârnesc hazul, ajunge să fie pe placul multor comandanţi ruşi, astfel încât, spre finele prizonieratului, va conduce brigăzi de prizonieri la munca în pădure, dar şi brigăzi de ruşi civili”, a precizat aceasta.

Ani de zile într-un lagăr de concentrare

Întors acasă, bărbatul a refuzat să intre în colhoz, iar ca pedeapsă, comuniştii i-au dat câteva luni de concentrare. „Astfel că, Simion Bălos, din Galda de Sus, este şi fost deţinut politic, având la vremea aceea curajul să se împotrivească hidrei comuniste, după aproape 5 ani de război şi prizonierat”, mai arăta Petruţa Pop.

Directorul Cercului Militar Alba Iulia a anunţat că în noaptea de miercuri spre joi s-a stins şi ultimul veteran de război din comuna Ciugud, Fekete Ioan. scrie capital.ro