Pfizer. Nu vom scăpa niciodata de virus, va fi ca o boală sezonieră

Publicat de

Albert Bourla, CEO Pfizer, spune că este o posibilitate foarte mare ca vaccinul anti-covid să devină, în timp, ca cel administrat pentru gripa sezonieră. De asemenea, CEO Pfizer avertizează că virusul “va rămâne cu noi pentru totdeauna”.

CEO Pfizer, avertismentul care dă fiori. Într-un interviu acordat pentru Bloomberg, Albert Bourla a vorbit despre următoarele etape ale pandemiei şi a anunţat că, cel mai probabil, „Covid-19 va rămâne cu noi pentru totdeauna”.

CEO Pfizer avertizează: COVID-19 va rămâne cu noi pentru totdeauna

Albert Bourla a acordat un interviu pentru Bloomberg în care a vorbit despre apariţia noilor tulpini de coronavirus, dar şi despre faptul că există o posibilitate foarte mare ca vaccinul anti-covid să fie administrat periodic, la fel ca cel anti-gripal.

Cât de speriaţi ar trebui să fim în privinţa noilor tulpine?

Albert Bourla: N-ar trebui să fim speriaţi deloc, ci avem nevoie să fim pregătiţi. De aceea, acum ne concentrăm pe un sistem foarte bun de monitorizare, astfel încât, de fiecare dată când apare o nouă tulpină, să putem face teste, cel puţin în laboratoare, pentru a vedea dacă vaccinurile existente pe piaţă sunt eficace sau nu. Acum mult timp, am discutat despre posibilitatea apariţiei unei tulpine, în faţa căreia vaccinul de acum să nu ofere protecţia necesară. Şi am început să lucrăm la un proces care să ne dea posibilitatea dezvoltării altuia, foarte rapid. Acum, am început să şi implementăm acest proces.

Am discutat cu doctorul Anthony Fauci, care spunea că e deosebit de important administrarea rapelului în timp util, pentru că acest amănunt va face diferenţa în faţa noilor tulpini. Sunteţi de acord?

Absolut. Şi aş spune că, în orice scenariu, e foarte important să primiţi a doua doză de vaccin după perioada recomandată de studiile noastre. Care variază de la 19 la 42 de zile. Dacă rapelul e administrat, în această perioadă, vaccinul funcţionează. În caz contrar, există un risc.

Vaccinul pentru COVID-19 va deveni, în timp, ca cel administrat pentru gripa sezonieră?

N-aş exclude asta. Dacă m-aţi fi întrebat acum două luni, aş fi zis „Da, e o posibilitate“. Dacă mă întrebaţi astăzi, cred că e o posibilitatea foarte mare. Nu ştim încă, dar, din ce vedem, COVID-19 va rămâne cu noi, pentru totdeauna. Dar, de asemenea, se pare că avem armele necesare pentru a face din COVID-19 ceea ce e gripa sezonieră, astăzi. Ceea ce înseamnă că această boală nu ne va mai strica vieţile şi economia. Doar că avem nevoie să fim foarte vigilenţi, în privinţa noilor tulpine. Şi trebuie să fim foarte vigilenţi, în ceea ce priveşte vaccinarea oamenilor.

Recent, aţi spus că se pot obţine şase doze de vaccin din fiecare fiolă livrată de Pfizer, pe când, înainte, era vorbă de cinci doze. De unde a apărut această schimbare?

Obţinerea celor şase doze dintr-o fiolă n-a fost o surpriză pentru noi. Doar că, atunci când am făcut studiile clinice, le-am făcut pe cinci doze. Iar când am depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor necesare, încă n-aveam datele validate pentru şase doze dintr-o fiolă. Am întrebat Europa: „Vreţi să mai aşteptaţi câteva săptămâni până vom obţine autorizaţia pentru şase doze şi apoi să începem livrarea vaccinului?“. „Nu. Aplicaţi pentru şase doze şi, când aveţi datele necesare, să ni le daţi şi nouă“.

Aşadar, când am obţinut datele necesare pentru şase doze, le-am oferit nu doar Europei, ci şi tuturor organizaţiilor de la care am luat aprobările. Ceea ce e foarte important pentru că, iniţial, o doză de vaccin era irosită. Rămânea în fiolă şi era aruncată. Acum, aşa ceva nu se va mai întâmpla.

Au fost foarte multe discuţii în Uniunea Europeană despre dozele necesare de vaccin. Ministrul german al Sănătăţii chiar a vorbit despre interzicerea exportului. Practic, Pfizer şi celelalte companii farmaceutice care produc vaccinul în Europa n-ar fi avut dreptul de a-l exporta în afara UE. Cum comentaţi?

Nu cred că e o idee bună nici măcar să insinuăm că cineva poate interzice exportul unui vaccin. Să nu uităm că foarte multe materiale necesare producerii dozelor ajung în diferite ţări din afara Europei. Aşadar, dacă cineva interzice exportul, cum ar reacţiona partea cealaltă? Ar fi o situaţie în care ar pierde toată lumea şi nu una care ar ajuta Europa. Ceea ce facem, colaborând cu toată lumea, e să încercăm să ne mărim drastic capacitatea de producţie. Am şi anunţat că avem un plan foarte solid de a produce, anual, două miliarde de doze vaccin pentru COVID-19.

Înţeleg că toată lumea vrea ceva care poate redeschide economia şi poate salva vieţi. Şi recomand răbdare, astfel încât să reuşim să ne facem treaba şi să livrăm pentru toţi. Există multe tensiuni, fiindcă vorbim despre frică. Aşa că, haideţi să ne liniştim cu toţii şi să ne facem treaba.   În cât timp va apărea un vaccin Pfizer pentru care să nu fie nevoie de stocare la temperaturi extrem de scăzute? Lucrăm deja la mai multe soluţii care să uşureze stocarea dozelor. E un proiect în care am avansat foarte mult. De aceea, cred că vom trece la studiile clinice asupra oamenilor, în prima jumătate din acest an.

Vreau să vorbesc despre oamenii cărora le e frică să facă acest vaccin. Ce faceţi, concret, pentru a scăpa oamenii de această frică? Sau considerati că asta e misiunea guvernelor?

Nu. Cred că asta e misiunea tuturor. E o misiune pentru dumneavoastră, ca jurnalist, şi e o misiune pentru fiecare guvern în parte, e o misiune pentru fiecare om de ştiinţă. Ce le-aş transmite celor care le e frică să facă acest vaccin e că decizia lor, de a-l face sau nu, nu va afecta doar vieţile lor. Va afecta şi vieţile celorlalţi. Şi, cel mai probabil, va afecta vieţile oamenilor la care ţin cel mai mult, mă refer la cei cu care socializează cel mai des. Dacă nu faceţi acest vaccin, deveniţi veriga slabă care permite multiplicarea virusului.

Aşadar, vă rog să vă gândiţi de două ori, înainte de a lua o asemenea decizie. Şi nu lăsaţi ca frica să vă stea în cale.   Sunteţi îngrijorat de posibilitatea ca ţările bogate să-şi vaccineze populaţia, iar ţările mai sărace să nu fie capabile de îndeplinirea acestui obiectiv? Ar fi un eşec, nu doar din punct de vedere moral, dar o asemenea situaţie poate contribui şi la apariţia noilor tulpini. Într-o pandemie, sunteţi la fel de bine protejat, precum vecinul vostru. De aceea, e foarte important să nu lăsăm să se întâmple ceea ce aţi spus. Mai ales că vorbim despre decenţă, despre umanitate. Şi e nevoie ca toată lumea să aibă acces, în mod egal, la vaccin. În ţările sărace, Pfizer va livra acest vaccin după un sistem în care nu vom lua în calcul obţinerea unui profit.