Schimbare de ultima ora in Codul Rutier. Ce act nu mai esti nevoit sa-l arati politiei. Trebuia sa-l prezinti de fiecare data cand erai oprit

Publicat de

In sfarsit, lucrurile evolueaza si se pare ca soferii nu vor mai fi nevoiti sa arate toate actele politiei, lucru care era obligatoriu pana acum. Iata ce trebuie sa stie toti soferii si care era actul pe care acestia trebuiau sa il prezinte de fiecare data cand erau opriti de politie.

Cum sa platesti mai putin la asigurarea RCA

Stim cu totii ca pretul politei RCA se stabileste in functie de varsta clientului, insa se tine cont si de experienta acestuia la volan. Totodata, conteaza si zona in care iti ai domiciliul, pentru ca in zonele urbane au loc mai des accidente, iar acest lucru creste si riscul producerii unor evenimente nedorite.

Pentru un sofer care conduce o masina cu o capacitate cilindrica mai mica de 1200 cmc si are o varsta de pana in 30 de ani, va plati 1030 de lei. Totodata, un sofer care are intre 31 si 40 de ani, polita RCA costa 691 de lei.

De asemenea, daca soferii nu au fost implicati in accidente, vor primi si reduceri pentru pretul politei RCA, iar cei ce provoaca accidente au un tarif mai mare. Exista 8 nivele Bonus, iar soferii pot obtine o reducere maxima de 50%, dar si 8 nivele Malus, iar ultimul nivel poate creste pretul unei asigurari cu pana la 80%.

Pretul asigurarii RCA scade atunci cand creste varsta soferului, asa ca tinerii pot alege sa faca o asigurare la masina lor pe numele parintilor sau chiar a bunicilor. In acest fel, vor avea un tarif mult mai mic.

Soferii pot prezenta acum polita RCA si in format electronic

Daca pana acum nu era posibil si atunci cand aratam polita RCA pe telefon aceasta nu era luata in considerare, politistii au revenit asupra deciziei. Dupa feedbackul negativ primit pe retelele de socializare, Politia Romana a revenit asupra deciziei si le-a usurat viata soferilor.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat modificarea Normei nr. 20/2017 in ceea ce priveste articolul care reglementeaza dovada incheierii asigurarii RCA in cazul controalelor efectuate de autoritatile abilitate.

Iata ce spune legea, unde in cadrul ei a fost introdus si litera b): „Dovada asigurarii de raspundere civila a vehiculelor, eliberata de asiguratorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei si numai pentru perioada menționata in aceasta, sau polita de asigurare de frontiera pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in afara Spatiului Economic European si a Confederatiei Elvetiene, prezentata pe suport de hartie sau in format electronic.”