Anunț oficial! Se amână vaccinarea românilor sub 65 de ani. Care este motivul acestei decizii

Publicat de

Se amână vaccinarea românilor sub 65 de ani. Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare a anunțat că toate persoanele sub 65 de ani, atât cele cu afecțiuni grave, cât și persoanele care fac parte din categoriile esențiale programate la vaccinare între 30 ianuarie și 11 februarie, vor fi amânate pentru data de după 16 februarie.

Anunț oficial! Se amână vaccinarea românilor sub 65 de ani. Care este motivul acestei decizii

Se amână vaccinarea românilor sub 65 de ani. Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare a făcut un anunț surprinzător pentru persoanele până în 65 de ani. Mai exact, CNCAV a transmis că toate persoanele sub 65 de ani, atât cele cu probleme grave, cât și persoanele care fac parte dincategoriile esențiale, programate la vaccinare între 30 ianuarie și 11 februarie vor fi amânate pentru data de după 16 februarie 2021. „CNCAV ia ca măsură de siguranță, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între 30 ianuarie și 11 februarie, pentru data de 16 februarie și ulterior, în ordinea planificării inițiale”, se arată într-un comunicat de presă.

În ceea ce privește vaccinarea persoanelor peste 65 de ani rămân la programarea inițială, și se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile și a celor fără adăpost. „Fiecare persoană va fi înștiințată prin SMS cu privire la data și intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă și va regăsi informațiile în secțiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, noile date vor fi comunicate și telefonic”, se arată în același comunicat de presă.

Care este motivul acestei decizii?

Motivul luării acestei decizii este faptul că nu sunt doze suficiente de vaccin, după ce autoritățile se bazau pe dozele de la Moderan, dar se pare că în acest moment vom primi mai puțin vaccinuri. Astfel, specialiștii au decis să asigure dozele pentru rapel persoanelor care au fost deja imunizate. „Diminuarea cantităților de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum și lipsa predictibilității privind tranșele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie și martie. Precizăm că această companie farmaceutică a anunțat, astăzi, livrarea la data de 5 februarie, a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior”, mai spune CNCAV.