Klaus Iohannis, mesaj important pentru agricultori

Publicat de

Klaus Iohannis a făcut un anunț important pentru agricultori și pentru toți românii. Președintele a spus că România poate accesa  fonduri europene pentru reducerea poluării. Acest lucru se poate realiza doar în momentul în care vom înceta să producem cantități mari de deșeuri.

Țara noastră se aliniază țintei europene de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon, până în anul 2050. Iar până în 2030, România își propune să reducă emisiile.  de gaze cu efect de seră.

  „Este un gest de responsabilitate pe care suntem obligați să-l facem pentru sănătatea noastră și a generațiilor viitoare. Lupta împotriva schimbărilor climatice se duce prin acțiuni concrete, pe termen mediu și lung, acțiuni cu impact cuantificabil și real. În acest sens, împreună cu Guvernul, vom elabora politici publice și vom crea instrumente care să ducă la implementarea lor”, spus el.

Klaus Iohannis a transmis că dorește ca România să urmărească doar strategii realiste, dar ambițioase, pentru creșterea calității vieții.

„România este parte a efortului european și internațional de combatere a schimbărilor climatice și avem capacitatea de a influența din ce în ce mai mult politicile europene în acest domeniu. Cred însă că este nevoie de un angajament ferm, iar eu, ca Președinte al României, îmi iau acest angajament pentru următorii ani. Mă voi implica direct pentru a sprijini măsurile și politicile publice care conduc la un mediu curat, și aici mă refer în special la reducerea poluării aerului, solului și apelor țării noastre, precum și la reducerea schimbărilor climatice și la protejarea biodiversității. Toate acestea vor avea un efect benefic asupra calității vieții oamenilor”, a spus Klaus Iohannis.

Uniunea Europeană oferă finanțare prin programe precum Planul Național de Redresare și Reziliență, Fondul de Modernizare, Fondul pentru Tranziție Justă. Președintele țării a atras atenția că aceasta e o oportunitate  prin avansarea de proiecte adecvate și mature, astfel încât agricultorii vor acea acces la și mai multe  fonduri europene.

„Acțiunea în domeniul schimbărilor climatice contribuie nu numai la un mediu mai curat – asta este clar. Contribuie la sănătatea noastră, la sănătatea familiilor noastre și constituie o mare oportunitate de creștere economică. Totodată, putem dezvolta sectoare economice noi – industriale, energetice, agricole, digitale, și putem racorda economia națională la economia sustenabilității, care se dezvoltă la nivel internațional, și de care nu vrem și nu suntem izolați”, a spus Iohannis.

Președintele țării a anunțat că, alături de Guvern, va pune la punct aceste strategii pentru creșterea economică, prin reducerea poluării și eliminarea deșeurilor.

“Combaterea schimbărilor climatice este printre cele mai importante teme pe agenda Consiliului European care începe astăzi. Îmi iau angajamentul ferm pentru următorii ani de a mă implica direct pentru a sprijini măsurile care conduc la un mediu curat în România – reducerea poluării aerului, solului și apelor țării noastre, protejarea biodiversității. Nu avem nevoie de strategii nerealiste, făcute din pix, care să zacă într-un sertar. Trebuie să ne concentrăm pe propuneri și strategii ambițioase, dar realiste, pe care să le implementăm și care să aibă ca efect creșterea calității vieții oamenilor. Împreună cu Guvernul, vom folosi fondurile europene și vom elabora politici publice în domeniul mediului, pentru că toate acestea contribuie la sănătatea noastră și constituie o mare oportunitate de creștere economică. Totodată, trebuie să devenim conștienți fiecare dintre noi și că schimbarea și adaptarea comportamentului nostru, renunțarea la unele obiceiuri care afectează mediul sunt esențiale pentru prevenirea schimbărilor climatice” , a transmis președintele Klaus Iohannis prin intermediul platformei Facebook.